Wandelen in 't Waterloopbos

Gepubliceerd op 1 oktober 2023 om 08:51

Door Ingeborg Steenhorst 01.10.2023

 

In de herfst van 2021 ontdekte ik voor het eerst het Waterloopbos te Marknesse in de provincie Flevoland. Voor een herfst fotoshoot was ik op zoek naar een bos met veel herfstkleuren en paddenstoelen. Op Google stuitte ik op een artikel over het Waterloopbos en werd mijn nieuwsgierigheid gewekt. Bepakt met mijn cameratas ging ik op ontdekkingstocht en niet zonder succes ... 

 

Over het Waterloopbos

Tegenwoordig is het Waterloopbos een natuurgebied, maar in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw heeft het dienst gedaan als Waterloopkundig Laboratorium. In het bos vind je schaalmodellen van zo’n dertig grote waterwerken uit de hele wereld. Hier zijn de Deltawerken ontworpen, maar ook de havens van Rotterdam, Lagos, IJmuiden, Istanboel en Bangkok. Het Waterloopkundig Laboratorium deed jarenlang onderzoek in het Waterloopbos. En bootste met behulp van water, stuwen, dammen en golfslagmachines de werkelijkheid na. Als je door het bos wandelt, kom je onderweg dan ook verschillende waterloopkundige modellen van over de hele wereld tegen. Zoals de voormalige Deltagoot. In het verleden werd het benut om het effect van extreme golven op dijken, duinen of golfbrekers te onderzoeken. Tegenwoordig is het omgevormd tot een monumentaal kunstwerk van 200 meter lang.

De imposante Deltagoot   | onder: prachtige waterloopjes in het Waterloopbos

Dit bos is een ware schatkamer voor liefhebbers van paddenstoelen. Omdat het Waterloopbos op de voormalige zeebodem van de Zuiderzee ligt bestaat de bodem uit verschillende soorten grond en er zijn droge en natte plekken. Precies het soort gebied waar paddenstoelen van houden. Je kunt in het Waterloopbos wel honderden soorten vinden.

Een Vliegenzwam in het waterloopbos, in onze collectie terug te vinden op kussen 'Rood met Witte Stippen'

Wandelroutes

Er zijn verschillende wandelroutes in het Waterloopbos beschikbaar en allemaal starten ze vanaf het Bezoekerscentrum Waterloopbos.

  • Deltawerkroute 1,1 km (rolstoelvriendelijk)
  • OERRR Route 3 km (leuk voor kinderen)
  • Havenroute 3 km
  • Waterlooproute 3,3 km
  • Wendelbosroute 9,41 km

Parkeren kun je dicht bij het bezoekerscentrum Waterloopbos, Voorsterweg 34, Marknesse.

In het bezoekerscentrum zijn zowel restaurant Het ProefLab als het informatiepunt van Natuurmonumenten gevestigd.  Je kunt hier lekker koffie drinken en lunchen, voor of na je wandeling door het mooie Waterloopbos. Het Paviljoen bevindt zich naast het kunstwerk Deltawerk.

Bezoekersinfo

Adres:
Bezoekerscentrum Waterloopbos, Voorsterweg 34, Marknesse.

Openingstijden:
Rijksmonument Waterloopbos is vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. 

De informatiebalie van Natuurmonumenten is geopend op zaterdagmiddag en op zondag.

Kijk voor de actuele openingstijden van Paviljoen Het ProefLab op www.hetproeflab.nl.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.